خواص زعفران؛ 20 خاصیت شگفت انگیز زعفران برای سلامتی و پوست و مو

خواص دارویی چای زعفران
خواص دارویی چای زعفران

زعفران چیست؟

زعفران یا زرپران یکی از ارزشمند ترین و گران قیمت ترین ادویه های جهان است که ادویه طلایی یا طلای سرخ نامیده شده و به عنوان یکی از گیاهان دارویی نام برده شده در کتاب مقدس شناخته می شود.

در طب سنتی از زعفران برای تقویت میل جنسی، تقویت روحیه، بهبود حافظه، لاغری و کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی استفاده می شود.

در ادامه همراه کوکا باشید با تمامی فواید پودر و دمنوش زعفران و نحوه استفاده از آن آشنا شوید؛

خواص زعفران برای پوست و مو

توجه : در منابع معتبر توصیه شده است که پیش از گذاشتن هرگونه ماسک بر روی پوست صورت و نواحی حساس بدن، ابتدا مقدار کمی از آن را بر روی پوست بازو مالیده و پس از 20 دقیقه بشویید.
چنانچه پس از گذشت حداقل 24 الی 48 ساعت پوست شما واکنش آلرژیک نشان نداد، می توانید آن را بر روی سایر نقاط بدن نیز استفاده کنید.

1. روشن شدن پوست

زعفران به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به درمان لکه های تیره پوست کمک کرده و باعث روشن تر و سفید تر شدن رنگ پوست می شود.

ماسک زعفران و شیر برای لک صورت

مقداری پودر زعفران را با 3 قاشق چای خوری شیر ترکیب کنید و آن را بر روی صورت بمالید و به آرامی ماساژ دهید بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید.

2. آکنه و جوش صورت

زعفران به دلیل خواص ضد باکتریایی قوی که دارد برای پیشگیری از آکنه و جوش صورت و همچنین درمان جای جوش مفید می باشد.

ماسک زعفران برای جوش و جای جوش

مقداری پودر زعفران را با 6-7 برگ ریحان تازه خوب بکوبید، خمیر به دست آمده را بر روی صورت بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند و سپس با آب بشویید.

ماسک زعفران و عسل

مقداری پودر زعفران را با 1 قاشق غذا خوری عسل طبیعی مخلوط کنید و بر روی صورت بمالید، بگذارید 10 دقیقه بماند و سپس صورت را با آب گرم بشویید.

3. درمان آفتاب سوختگی

اگر به تازگی مدت زیادی را جلوی آفتاب بوده‌اید یا برنزه کرده‌اید، مقداری زعفران را به مدت یک شب در شیر پر چرب بخیسانید. بعد از این مدت با انگشت آن را به پوست برنزه شده بزنید. این ترکیب به طرز موثری اثر آفتاب سوختگی را از بین می‌برد و همچنین درخشندگی را به پوست باز می‌گرداند.

4. درمان ریزش مو

زعفران به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که دارد به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و به درمان ریزش مو و طاسی کمک می کند.

ماسک زعفران برای مو

مقداری پودر زعفران و شیر را ترکیب کنید و بر روی  پوست سر و موها بمالید، بگذارید 30 دقیقه بماند و سپس با آب و شامپو بشویید.

خواص دارویی و درمانی زعفران برای بدن

عکس گل زعفران
عکس گل زعفران

5. تقویت میل جنسی

زعفران یک آفرودیشاک (هوس افزای) است که به تقویت میل جنسی کمک می کند.

در طب سنتی از زعفران برای درمان اختلالات نعوظ و درمان  ناباروری و ناتوانی جنسی در مردان استفاده می شود.

دمنوش زعفران به عنوان یک محرک جنسی شناخته می شود که توانایی آقایان در تولید مثل را بهبود می بخشد.

مطالعات نشان داده که مصرف روزانه 30 میلی گرم زعفران در طی چهار هفته، عملکرد نعوظ را در مردان مبتلا به اختلال نعوظ بهبود بخشیده است.

در خانم هایی که میل جنسی کمی دارند، مصرف روزانه 30 میلی گرم زعفران در طی چهار هفته درد ناشی از رابطه جنسی را کاهش داده و باعث افزایش میل جنسی در آن ها می شود.

6. نوزادان و کودکان

مصرف مقادیر کم زعفران برای نوزادان و کودکان مفید می باشد؛

زعفران حاوی مقادیر بالای کلسیم و منیزیم است که به تقویت استخوان ها و بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند.

زعفران دارای خواص آنتی باکتریال بوده و برای سلامت دهان و دندان در نوزادان و کودکان مفید می باشد.

زعفران دارای خواص آرامبخش طبیعی است که به آرامش نوزادان و کودکان کمک کرده و بی قراری در آن ها را کاهش می دهد.

7. قاعدگی و پریود زنان

حدود 85 درصد زنان از سندروم پیش از قاعدگی رنج می برند. زعفران یک ضد اسپاسم طبیعی است و تحقیقات در دانشگاه علوم پزشکی تهران نشان داده که استفاده از دمنوش زعفران دو بار در روز به درمان سندروم پیش از قاعدگی کمک کرده و کمردرد و دل درد پریود را بهبود بخشد.

8. استرس، اضطراب و افسردگی

در طب سنتی ایران از دم کرده (دمنوش) زعفران به عنوان یکی از بهترن روش های طبیعی برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شود. در واقع سافرانال، کروکین و کومپفرول موجود در زعفران به دلیل خواص آرام بخشی که دارند به درمان این بیماری ها کمک می کنند.

9. چشم

تحقیقات نشان داده که کروکین و کروکتین موجود در زعفران به بهبود سلامت چشم ها کمک کرده و بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولا را درمان می کنند.

10. کبد چرب

زعفران به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد، دارای خواص ضد التهابی بوده که می تواند به سم زدایی و پاک سازی کبد کمک کند و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب و بزرگ شدن کبد را کاهش دهد.

11. سنگ کلیه

زعفران دارای خواص دیورتیک است که با افزایش ادرار به پاک سازی و سم زدایی کلیه ها کمک کرده و سنگ کلیه را درمان می کند.

12. سرماخوردگی و آنفلونزا

زعفران دارای مقادیر بالای ویتامین C است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا را کاهش می دهد.

پودر زعفران را با آب گرم مخلوط کنید و بنوشید تا سرماخوردگی و سرفه را درمان کند.

13. معده و دستگاه گوارش

یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین کاربرد های زعفران در طب سنتی درمان طبیعی درد معده، سوزش سر دل، سو هاضمه و زخم معده و بهبود سلامت دستگاه گوارش می باشد.

14. کم خونی

زعفران حاوی مقادیر بالای آهن است که با افزایش گلوبل های قرمز به بهبود گردش خون در بدن کمک کرده و کم خونی و علائم آن را بهبود می بخشد.

15. دیابت و قند خون

منگنز موجود در زعفران می تواند سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. همچنین کروستین موجود در زعفران مقاومت به انسولین را بهبود بخشیده و به کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت کمک می کند.

16. پارکینسون و آلزایمر

کروستین موجود در زعفران برای پیشگیری از بیماری پارکینسون مفید می باشد، همچنین مطالعات نشان داده که زعفران می تواند باعث تقویت حافظه شود و کروکین و کروکتین موجود در آن برای درمان آلزایمر و زوال عقل مفید می باشند.

17. فشار خون

مقادیر بالای پتاسیم و منیزیم موجود در زعفران به کاهش فشار خون بالا در افراد کمک می کند.

18. سلامت قلب

مطالعات متعدد نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در زعفران می تواند به سلامت قلب کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و آترواسکلروزیس را کاهش دهد.

گفته می شود که زعفران برای درمان تپش قلب مفید می باشد.

19. درمان بی خوابی

زعفران دارای خواص آرام بخش طبیعی است و گفته می شود که مصرف شربت زعفران قبل از خواب به بهبود کیفیت خواب کمک کرده و بی خوابی شبانه را درمان می کند.

20. سرطان

تحقیقات نشان داده که زعفران یکی از بهترین دارو های گیاهی حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به انواع سرطان و متاستاز سلول های سرطانی را کاهش می دهد.

زعفران دارای خواص ضد تومور هم می باشد و از ابتلا به تومور پیشگیری می کند.

21. لاغری و کاهش وزن

برخی تحقیقات اولیه نشان داده که زعفران با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری می تواند باعث لاغری و کاهش وزن افراد چاق شود.

در یک مطالعه هشت هفته ای مشخص شده که مصرف یک مکمل عصاره زعفران به طور قابل توجهی باعث کاهش اشتها، کاهش شاخص توده بدنی (BMI)، دور کمر و کل توده چربی بدن می شود.

عوارض و مضرات زعفران

سقط جنین و بارداری

مصرف مقادیر بالای زعفران برای زنان باردار خطرناک بوده و با انقباض رحم می تواند باعث سقط جنین در آن ها شود.

دوران شیردهی

هنوز اطلاعات دقیقی از اثر زعفران بر روی زنان شیرده منتشر نشده به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که زنان در دوران شیردهی از مصرف زیاد زعفران اجتناب کنند.

آلرژی و حساسیت

زعفران در بعضی افراد می تواند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت شود که با علائمی مانند سرگیجه، تهوع، اضطراب، خستگی و تغییر اشتها مشخص می شود.

مسمومیت

دوز های بالای زعفران می توانند باعث مسمومیت شوند که با علائمی مانند زرد شدن پوست و چشم ها، استفراغ، سرگیجه، اسهال خونی، خونریزی بینی، لب ها و پلک ها شود.

مصرف 12-20 گرم زعفران در روز می تواند باعث مرگ شود.

تعریق کف دست

افرادی که با مشکل تعریق کف دست روبه رو هستند باید از مصرف زعفران پرهیز کنند یا مقدار آن را به حداقل برسانند چون مصرف زعفران تعریق کف دست این افراد را بیشتر می‌کند.

تداخل دارویی

زعفران ممکن است با برخی از داروها مانند وارفارین یا دارو های کاهش دهنده ی فشار خون تداخل داشته باشد.

طبع زعفران

طبیعت زعفران گرم و خشک است. زعفران غنی از آنتی اکسیدان هایی مانند کاروتنوئیدها، سافرانال، کروکین، کروکتین، پیکرکروکین، فوکوس و کروک، ویتامین A، تیامین، ریبوفلاوین، فولات، مس، پتاسیم، کلسیم، منگنز، آهن، سلنیوم، روی و منیزیم می باشد.

زعفران (به انگلیسی : saffron) گیاهی است از تیره زنبقیان که گل آن در فصل پاییز رشد می کند، دارای 6 گلبرگ بنفش رنگ است و قسمتی که به عنوان زعفران استفاده می شود در واقع انتهای کلاله و خامه می باشد. زعفران معطر بوده و طعمی کمی تلخ دارد.

امروزه زعفران در ایران، اسپانیا، مدیترانه شرقی و آسیای جنوب شرقی کشت می شود و ایران اولین تولید کننده زعفران در جهان است.

شهرستان‌ های زاوه، تربت حیدریه، گناباد، تربت جام، تایباد، باخرز، نیشابور،کاشمر، خلیل آباد در استان خراسان رضوی و شهرستان‌ های قائنات، فردوس، بشرویه، سرایان و بیرجند در استان خراسان جنوبی از بزرگترین تولید کنندگان زعفران در ایران هستند.

خواص دم کرده (چای و دمنوش) زعفران

چای زعفران به عنوان یک درمان طبیعی برای افسردگی، سلامت قلب و عروق، درمان اختلالات قاعدگی، تقویت حافظه و پیشگیری و درمان سرطان شناخته شده است.

طرز تهیه دمنوش زعفران

مقداری پودر زعفران را به آب جوش (70-80 درجه) اضافه کنید و بگذارید 5 تا 8 دقیقه بماند تا دم بکشد، چای زعفران شما آماده است می توانید آن را با لیمو ترش تازه و عسل ترکیب کرده و استفاده کنید.

طرز استفاده از زعفران

پودر زعفران را برای تهیه ی انواع غذا مانند سوپ، شله زرد، انواع دمنوش ها و نوشیدنی های گرم زعفران استفاده می کنند.

همچنین در ایران پودر زعفران را در مقداری آب سرد (عطر قوی تری پیدا می کند) یا آب جوش می ریزند تا رنگ بیندازد و سپس از آن برای تزیین انواع پلو ها و چلو ها استفاده می کنند.

مقدار مصرف روزانه زعفران

با مشورت پزشک

میزان مصرف روزانه زعفران تا 3 میلی گرم در روز مجاز می باشد اما برای درمان بیماری های مختلف این مقدار بیشتر می شود؛

افسردگی : 30 میلی گرم عصاره حاوی زعفران را دو بار در روز مصرف کنید.

سندرم پیش از قاعدگی : 15 میلی گرم عصاره اتانول زعفران را دو بار در روز استفاده کنید.

آلزایمر : 30 میلی گرم عصاره حاوی زعفران در روز مصرف کنید.

ارزش غذایی زعفران (100 گرم)

  • کالری : 310
  • چربی : 6 گرم
  • کربوهیدرات : 65 گرم
  • پروتئین : 11 گرم
  • فیبر : 3.9 گرم

در ادامه بخوانید : خواص دمنوش بابونه

منابع : organicfactshealthline – draxe

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
نسرین
نویسنده، مترجم و علاقه مند به موضوعات سبک زندگی، فرهنگ و هنر و سرگرمی